Lihansyönnin pitää vähentyä länsimaissa 90 prosenttia, jos haluamme välttää ilmaston vaarallisen lämpenemisen, toteaa Nature-tiedelehdessä julkaistu laaja tutkimus. Ruuantuotannon muuttaminen saattaa olla ilmaston kannalta jopa tärkeämpää kuin energiajärjestelmän muuttaminen, sanoo Kööpenhaminan yliopiston kestävän kehityksen tutkimuslaitoksen johtaja Katherine Richardson. Myös hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan lihansyönnin vähentäminen on yksi keskeisistä keinoista pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

Viime kesäkuussa arvovaltainen Science-tiedelehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vegaaninen ruokavalio on merkittävin yksittäinen ilmastoteko. Lihan ja maitotuotteiden tuotanto vie nykyisin yli 80 prosenttia maailman maatalousalasta ja aiheuttaa 60 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Jo puolet maapallon jäättömästä pinta-alasta on joko karjan laidunmaata tai peltona, jossa kasvatetaan ruokaa karjalle.

Tutkijoiden mukaan lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden vähentämiseen tarvitaan monia keinoja samaan aikaan: valistusta, vero-ohjausta, kasvisperäisen ruuantuotannon tukiaisia, koulu- ja työpaikkaruokailun muuttamista kasvispainotteiseksi jne. Kaikesta tästä valtavasta huippuasiantuntijoiden tuottamasta tietomäärästä huolimatta esimerkiksi oma valtuustoaloitteeni kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta Lempäälän kouluissa on vastatuulessa. Kun kaiken järjen mukaan julkisisssa laitoksissa pitäisi viimeistään nyt siirtyä kokonaan kasvisruokaan, miten on mahdollista, että edes vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen ei mene läpi julkishallinnon virkakoneistossa?

Lempäälässä ruokapalvelupäällikkö ja sivistystoimen viranhaltijat vetoavat vastustuksessaan mm. siihen, että kasvisruoka ei pidä tarpeeksi nälkää eikä ole ”ravitsemuksellisesti tarpeeksi hyvällä tasolla”! Haloo, ovatko kouluruuasta vastaavat ravintola-alan ammattilaiset kuulleet koskaan kasvisproteiineista? Herää kysymys, millä tolalla on suomalainen ravintola-alan koulutus. Jos oma tietämys ei riitä, kannattaisi tutustua tarkemmin vaikkapa viime vuonna julkaistuihin valtion ravitsemusneuvottelukunnan VRN:n kouluruokasuosituksiin, jotka painottavat kasvispainotteisen ruokavalion terveysvaikutuksia ja nimenomaan suosittelevat päivittäistä, vapaavalintaista kasvisruokavaihtoehtoa kouluihin.

Toinen syy vastustaa kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista on, että se tuo lisäkustannuksia. Ensinnäkään lisäkustannuksia ei juurikaan tule, jos ateriakokonaisuudet suunnitellaan tarkoin ja käytetään hyväksi satokausien sesonkikasviksia. Toiseksi muutaman kymppitonnin vuotuisten lisäkustannusten ei pitäisi paljon painaa vaakakupissa, kun uhattuna on koko planeetan tulevaisuus.

Monessa muussakin kunnassa vastaavanlaiset aloitteet ovat saaneet täystyrmäyksen. Lempäälän valtuusto oli itse asiassa varsin edistyksellinen, sillä yli puolet valtuuston jäsenistä allekirjoitti kasvisruoka-aloitteen – aloite törmäsi vastustukseen toden teolla vasta viranhaltijoiden käsittelyssä.

Onneksi on kuitenkin myös edistyksellisiä kuntia, joissa kasvisruuan tarjoaminen on koettu positiivisena haasteena. Esimerkiksi Jyväskylän, Liperin ja Vääksyn kuntien koulukeittiöissä on kehitelty innolla kasvisruokareseptejä ja ruokapalvelut järjestävät myös säännöllisesti herkkuruokakyselyitä oppilaille. Kasvispainotteisen ruokavalion tukeminen on näissä kunnissa otettu myös osaksi kotitalousopetusta (ks. esim. Kotitalouslehden artikkeli: https://www.kotitalouslehti.fi/kasvisruoka-avaa-uusia-ovia-ruokakasvatukselle).

Pirkanmaan kunnat ovat yhdessä päättäneet toimia ilmaston hyväksi: maakunta tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Mm. Tampere ja Lempäälä ovat asettaneet myös omissa strategioissaan kunnianhimoisia päästötavoitteita ja julistautuneet ekologisuuden edelläkävijöiksi.

Edelläkävijyydestä voi tuskin puhua, jos kouluissamme, henkilöstöruokaloissamme ja muissa julkisissa laitoksissa liharuoka on vallitseva normi, ja kasvisruokaa saa vain erikoistilauksena ja pahimmissa tapauksissa ainoastaan lääkärintodistuksen nojalla. Kasvissyönti ei ole sairaus vaan tehokkain yksittäinen ilmasto- ja eläinsuojeluteko.

Aloitteeni vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta Lempäälän kouluissa:
Kouluruoka-aloite

 

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!