Lempäälän kouluissa, päiväkodeissa, henkilöstöravintolassa, terveyskeskussairaalassa ja muissa kunnan ylläpitämissä ravintoloissa heitetään päivittäin suuri määrä hävikkiruokaa biojätteeseen. Tämä on kunnan rahojen tuhlausta ja mittava ongelma ympäristön kannalta.

Hinku-verkostoon kuuluvana kuntana Lempäälän tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Lempäälän kunta on liittynyt myös kuntien energiatehokkuussopimukseen, ja lisäksi kunnassa on käytössä Aalborgin sitoumuksen mukainen kestävän kehityksen johtamisen toimintamalli. Hävikkiruuan hyödyntäminen tukisi osaltaan näihin sopimuksiin sisältyvien ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Lempäälässä myytiin muutama vuosi sitten koulujen hävikkiruokaa kunnan keskustassa seurakuntatalolla kerran, pari viikossa 2 eurolla per annos. Tarjoilu hoidettiin yhteistyönä seurakunnan kanssa. Jossain vaiheessa käytäntö hiipui työntekijäongelmiin. Kunnan oli tarkoitus jatkaa neuvotteluja työllisyyspalveluiden ja seurakunnan kanssa näiden suosittujen ruokailujen jatkamiseksi, mutta ratkaisua ei tuolloin löytynyt. Korona ilmeisesti hautasi suunnitelmat lopullisesti.

Monissa kunnissa koulujen ja muiden julkisten ravintoloiden ylijäämäruokaa myydään rasioissa mukaan opiskelijoille, kiinteistöjen henkilökunnalle ja ulkopuolisillekin edulliseen hintaan. Toinen tapa vähentää ruokahävikkiä on järjestää koulujen ravintoloissa koululounaan jälkeen edullisia ruokailuja esimerkiksi eläkeläisille. Ruokaa voisi mahdollisesti myös lahjoittaa vähäosaisille avustusjärjestöjen kautta. Hygieniasäännökset rajoittavat joiltain osin hävikkiruuan jakelua ja myyntiä, mutta jos se onnistuu laillisesti muualla, miksei Lempäälässäkin?

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kunta selvittää Lempäälään parhaiten sopivat käytännöt ja aloittaa hävikkiruuan hyödyntämisen joko lahjoittamalla tai myymällä sitä pientä maksua vastaan. Ruokaa voisi esimerkiksi myydä suoraan ravintoloista annosrasioissa. Vaihtoehtoisesti voidaan koronatilanteen helpottaessa järjestää ruokailuja joko kouluilla tai ruokapalveluiden muissa ravintoloissa tai muissa sopivissa tiloissa yhteistyössä esimerkiksi seurakunnan, työllisyyspalveluiden tai järjestöjen kanssa.

Lempäälän kunnanvaltuusto 23.2.2022 / Tiina Wesslin 

 

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!