Valtuustoaloite  / Tiina Wesslin / 29.9.2021

 

Lempäälän kunta on sitoutunut kunnianhimoisiin päästötavoitteisiin ilmaston suojelemiseksi. Yhtä tärkeää on sitoutua luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, sillä monimuotoisuus- ja ilmastokriisit linkittyvät vahvasti toisiinsa.

Tuore EU:n biodiversiteettistrategia edellyttääkin luonnonsuojelun ja ennallistamisen tehostamista sekä monia uusia toimia ihmisen aiheuttaman luontokadon vähentämiseksi. Strategian mukaan EU:ssa tulisi mm. suojella vähintään 30 prosenttia kaikista maa- ja merialueista.

Viimeisen 40 vuoden aikana maailman luonnonvaraisten kasvien ja eläinten määrä on pienentynyt 60 prosenttia ihmisen toiminnan seurauksena. Asiantuntijoiden laskelmien mukaan Suomen luontotyypeistä on uhanalaisia lähes puolet ja lajeista reilu kymmenes. Suomessa eniten uhanalaisia lajeja ja elinympäristöjä on metsä- ja perinneympäristöissä.

Mitä monimuotoisempi luonto on, sitä tehokkaammin se vastustaa erilaisia tuhoja, kuten kasvitauteja. Ja mitä monimuotoisempi luonto on, sitä turvatumpi on evoluutio ja sitä paremmin luonto voi sopeutua esimerkiksi ilmastonmuutokseen. Luonnon monimuotoisuus siis turvaa luonnonvarojen uusiutumisen, kun niitä käytetään.

Lempäälän metsissä elää monilajinen kasvillisuus ja eläimistö, jotka ovat olennainen osa alueen luonnon monimuotoisuutta. Metsillä ja muilla luonnonmukaisilla alueilla on myös suuri merkitys asukkaiden viihtyvyyden ja terveyden edistäjinä.

Myös Lempäälässä on siis tärkeää ryhtyä pikaisesti luonnon monimotoisuutta tukeviin toimenpiteisiin. Tällaisia tehokkaita toimia ovat mm. maaperän ja maaperäekosysteemien suojelu ja ennallistaminen, metsien suojelu ja siirtyminen metsänhoidossa jatkuvan kasvatuksen malliin, riittävän laajojen ja yhtenäisten luonnonsuojelualueiden perustaminen, ekologisista käytävistä huolehtiminen, niittyjen perustaminen, kemiallisten torjunta-aineiden käytön vähentäminen, maatalousmaan monimuotoisten maisemapiirteiden ja luomutuotannon määrän lisääminen sekä esimerkiksi maanteiden piennarten luonnonkukkaympäristöjen niiton rajoittaminen jne.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Lempäälä laatii ohjelman, joka sisältää tavoitteet ja toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi. Ohjelman valmistelussa kuullaan laajasti asiantuntijoita sekä kuntalaisia luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittävien alueiden kartoittamiseksi ja suojelemiseksi.
 

Share This

Share This

Share this post with your friends!