Puheenvuoro Lempäälän kunnanvaltuustossa 30.3.2019 / Tiina Wesslin (vihr.)
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja yleisö.
Kasvisruokavalion suotuisat ympäristövaikutukset ovat kiistaton tosiasia, ja eläintuotantoon sisältyy myös vakavia eettisiä ongelmia. Hiilidioksidipäästöjen lisäksi karjatalous ja rehuntuotanto vaativat valtavia määriä vettä ja peltoalaa.
Lisäksi kasvisruoka on terveellistä. Kasvispainotteinen ruokavalio ja erityisesti punaisen lihan vähentäminen ovat tärkeällä sijalla valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravintosuosituksissa. Uusimmassa kouluruokasuosituksessa VRN nimenomaan suosittelee vapaavalintaista, päivittäistä kasvisvaihtoehtoa kouluihin.
Kaikista näistä syistä olen todella pettynyt siihen, että Lempäälä ei ollut valmis aloittamaan vapaavalintaisen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista kouluissa. Myönteisellä päätöksellä Lempäälä olisi voinut toteuttaa omaa strategiaansa, jossa se julistautuu ympäristöasioiden edelläkävijäksi. Strategiassa todetaan mm. että ”Kannustamme kestäviin valintoihin”, ”Tähtäämme kohti hiilineutraalia kuntaa” ja ”Teemme vastuullisia ja kestäviä hankintoja, jotka ovat ympäristöystävällisesti tuotettuja”.
Tein tämän aloitteen jo viime vuoden tammikuussa. Aloite on matkan varrella palautettu kertaalleen sivistyslautakunnasta valmisteluun, ja kertaalleen se on vedetty pois kunnanhallituksen listalta. Prosessin kuluessa perustelut ovat onneksi parantuneet ja aloitteen pohjalta on tehty lisäselvityksiä.
Alun perinhän viranhaltijoiden vastauksessa aloitteeseen oli aika käsittämättömiä perusteluja sille, miksi aloitetta ei voida toteuttaa. Vastauksessa sivistyslautakunnalle mm. todettiin, että ”kasvisruoka ei ole ravitsemuksellisesti sellaisella tasolla, että se pitäisi nälkää”. Vastaus pisti miettimään, millaisella tasolla on ravintola-alan ammattilaisten koulutus ja osaaminen – eikö esimerkiksi Lempäälän ruokapalveluissa ole koskaan kuultu kasviproteiineista?
Vanhojen tuttujen palkokasvien lisäksi nykypäivänä on tarjolla valtava määrä erilaisia kasviproteiinivalmisteita, kuten kotimaista härkistä ja nyhtökauraa, mustapapuvalmisteita ym., jotka taatusti pitävät nälkää siinä missä sikanautajauheliha tai HK:n sininen ja ovat myös ”ravitsemuksellisesti” vähintään lihatuotteiden tasolla. En usko, että kouluruokasuosituksissa suositeltaisiin kasvisruokavaihtoehtoa, jos kasvisruuan ”ravitsemuksellinen taso” olisi ongelma. Terveydellisiä ongelmia aiheuttavat päinvastoin liha ja lihavalmisteet. Toki jos kasvisruokana tarjotaan ainoastaan kesäkeittoa tai sitä kuuluisaa kukkakaalipirtelöä, voi nälkä yllättää aika pian ruokailun jälkeen, mutta uskon ja toivon, että Lempäälän ruokapalvelun ihmiset osaavat tehdä myös muunlaista kasvisruokaa – ja jos eivät osaa, on korkea aika opetella.
Ehkä vielä käsittämättömämpi peruste on ollut se, että kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen on arvokysymys. Eli siis se, että tarjottaisiin vaihtoehto liharuualle, on epäilyttävä arvokysymys, mutta se, että tarjotaan ainoastaan liharuokaa, ei ole arvokysymys? Korostan tässä vielä kerran, että aloitteessa ei vaadittu mitään kasvissyöntipakkoa, vaan aloite esitti vapaavalintaisen kasvisvaihtoehdon tuomista liharuuan rinnalle. Onneksi tämä arvokysymyskommentti on sentään pudonnut pois perusteluista tässä viimeisimmässä viranhaltijoiden kunnanhallitukselle antamassa vastauksessa.
Olen joka tapauksessa iloinen siitä, että tämän aloitteen jatkovalmistelun aikana on ruokapalveluissa keskusteltu näistä asioista ja tutustuttu esimerkiksi Jyväskylän malliin, jossa vapaavalintainen kasvisruoka on tarjolla päivittäin. Lisäksi on kunnanhallitukselle annetun vastauksen mukaan myös kiinnitetty huomiota henkilökunnan täydennyskoulutustarpeisiin, ruokalistojen kehitystyöhön ja kouluruokien ravintosisältöihin. Vastauksen mukaan kasvisten käyttöä lisätään myös koulujen kotitalousopetuksessa.
Tähän loppuun vielä tiedoksi, että juuri tänään Tampereen ammattikorkeakoulun ravintola ilmoitti aloittavansa erillisen vegaanilinjaston, koska vegaaniruuan kysyntä on kasvanut niin voimakkaasti. Helsingin kaupunginvaltuusto taas päätti helmikuussa, että Helsinki puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön kaikissa kunnan ruokapalveluissa kuuden vuoden sisään – koulujen lisäksi siis myös terveysasemilla, henkilöstöruokailuissa, kokoustarjoiluissa jne. Ehkä minäkin teen seuraavan valtuustoaloitteeni tältä pohjalta.