Oikeistolle ja keskustalle Vihreät on selkeästi vasemmistopuolue, ja tämä on yleisesti vallitseva näkemys myös mediassa ja erilaisissa mielipidemittauksissa – esimerkiksi hesarin vaalikonevastausten perusteella tehdyllä arvokartalla. Kuitenkin vasemmiston leirissä eräät toistelevat säännöllisesti kulunutta ja vailla todellisuuspohjaa olevaa vitsiä vihreistä kokoomuksen ”puisto-osastona”. Olen vastannut meneillään olevan vaalikampanjan aikana lukuisia kertoja puistokokoomusheittoihin, ja siksi päätin nyt kirjoittaa aiheesta kokonaisen blogitekstin, jonka voin jatkossa linkittää vastaukseksi kaikkiin tuleviin aihetta koskeviin kommentteihin.
Minä ja puolueeni olemme Vasemmistoliiton kanssa hyvinkin samoilla linjoilla monista yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvistä asioista. Vasemmisto ja vihreät ovat yhdessä rintamassa esim. vaatineet tehottomien, ympäristölle haitallisten yritystukien leikkauksia, subjektiivista päivähoito-oikeutta, vastikkeetonta perustuloa, pääoma- ja osinkoverotuksen progression jyrkentämistä, aidosti maksutonta toista astetta, sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen alentamista jne.
Vihreiden periaateohjelmassa, puolueohjelmassa ja vaihtoehtobudjetissa yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja köyhyyden torjuminen ovat keskeisessä asemassa. Vihreiden tekemissä talousarvioaloitteissa esitetään monia toimenpiteitä, jotka tähtäävät tuloerojen ja eriarvoisuuden kaventamiseen ja veronkevennysten kohdistamiseen pienituloisimmille. Vihreät haluaa myös perua sosiaalietuuksien indeksijäädytykset sekä korottaa reilusti opintorahan määrää.
Li Anderssonin mukaan vihreät olisi vasemmistolle erittäin mieluinen hallituskumppani. Myös esimerkiksi kotikuntani Lempäälän kunnanvaltuustossa vihreät, vasemmistoliitto ja demarit tekevät tiivistä yhteistyötä. Kuvaavaa on, että vaalikoneissa kanssani eniten eri mieltä olevat tulevat persujen ja kansallismielisten pikkupuolueiden lisäksi kokoomuksesta. Omat parhaat matchini ovat vihreitä, vasemmistoliittolaisia, feministipuolueen ja eläinoikeuspuolueen ehdokkaita. Lempäälän vasemmistoon kuuluvalle tuttavalle taas minä olin tullut vaalikoneessa ykkösehdokkaaksi.
Miksi siis olen vihreiden enkä vasemmistoliiton ehdokas?
Jos miettii valintaa vasemmistoliiton ja vihreiden välillä, kyse on enimmäkseen siitä, kuinka korkealle sijalle omassa prioriteettijärjestyksessään asettaa ympäristön- ja eläintensuojelun. Vihreiden selkeä kanta ensi kevään vaaleissa on, että ilmastonsuojelu on ykkösasia – kaikki muut yhteiskunnalliset tavoitteet menettävät merkityksensä, jollei siinä onnistuta. Tosin aika monet muutkin puolueet vastustavat sanojen tasolla ilmastonmuutosta, mutta eivät ole kuitenkaan valmiita konkreettisiin tekoihin asian hyväksi (ks. esim. tämä Suomen kuvalehden artikkeli).
Eläinten hyvinvointi on niin ikään ollut aina vihreiden keskeisiä teemoja. Vihreät on ainoana puolueena esimerkiksi johdonmukaisesti vastustanut turkistarhausta ja vaatinut tiukempaa eläinsuojelulainsäädäntöä – en tiedä yhtään vihreää, joka olisi tässä asiassa eri linjoilla. Vihreät ovat mm. jättäneet hallituksen uudelle eläinlakiesitykselle rinnakkaisaloitteen, jossa puututaan hallituksen esityksen räikeisiin epäkohtiin mm. kieltämällä parsinavetat, porsitushäkit ja turkistarhaus ja tiukentamalla eläinsuojeluvalvontaa.
Vasemmistoliitossakin Li Anderssonin taustajoukot suhtautuvat toki lähes yhtä myötämielisesti ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseen, mutta puolueen sisällä on paljon myös vanhan liiton vasemmistolaisia, joita ympäristön ja eläinten hyvinvointi ei voisi vähempää kiinnostaa, kunhan vain oma tai naapurin Penan työpaikka säilyy ja automarketista saa halpaa hookooblöötä (hieman kärjistäen).
Perinteisessä vasemmisto- ja demaripolitiikassa työpaikkojen säilyttäminen, työntekijöiden asema ja jatkuva talouskasvu menevät useimmiten ympäristöarvojen edelle, kun taas vihreiden vaatimus on, että ympäristöarvot asetetaan etusijalle kaikessa päätöksenteossa – jopa niiden mahdollisten työpaikkojen menetysten kustannuksella. Jälleen hieman kärjistäen: kuolemantuomiotakaan kukaan tuskin puolustaisi sillä perusteella, että sen lakkauttaminen tekisi mestaajista työttömiä.
Sitä paitsi, vaikka joitakin savupiipputeollisuuden työpaikkoja ilmastonmuutoksen torjumisen vuoksi varmaan jonkin verran menetetään, rakennemuutoksen myötä uusia syntyy uusiutuvan energian, cleantechin, kestävän biotalouden ja palveluiden alalle. Itse asiassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristönsuojeluun tähtäävä vihreä teknologia avaa suomalaiselle osaamiselle valtavia kansainvälisiä bisnesmahdollisuuksia.
Suhteellinen vaalitapa pistää usein miettimään, kenelle oma ääni oikeasti päätyy. Vihreiden kohdalla on kaikista puolueista selkeästi pienin riski, että ääni päätyisi esimerkiksi Herra Hakkaraisen kaltaiselle rasistille ja sovinistille. Joka tapauksessa – punavihreä hallitus olisi voitto niin ympäristölle ja eläimille kuin vanhuksille, sairaille, yhdenvertaisuudelle ja oikeudenmukaisuudellekin. Marssitaan siis sankoin joukoin äänestämään ja tehdään siitä totta!
Hesarin valikonevastauksiin perustuva puolueiden arvokartta: