Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja muu yleisö,
Lempäälän uimahallihanke on aiheuttanut vihreälle valtuustoryhmälle päänvaivaa. Kyseessä on mittava investointi, ja kylpyläuimahallista koituu vuosittain kunnalle myös useamman sadantuhannen euron käyttömenokustannukset, jotka aiheutuvat hieman yksinkertaistaen kuntalaisten halvemman lipunhinnan subventoinnista kylpyläyrittäjälle. Investoinnin rahoituskustannukset ja muut kohteen omistajuuteen liittyvät kustannukset uimahalliyhtiön on kuitenkin tarkoitus kattaa kylpyläyrittäjän maksamalla vuokralla.
Kunnassa on meneillään paljon muitakin kalliita investointeja vaativia hankkeita, ja käyttömenojen puolella varsinkin meille vihreille tärkeisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä kouluihin ja varhaiskasvatukseen tuntuu kohdistuvan jatkuvasti lisää säästöpaineita. Uimahallihankkeeseen uppoavalla rahasummalla saataisiin paljon hyvää aikaan esimerkiksi vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hoidossa ja palveluissa, kouluopetuksen ja varhaiskasvatuksen kentällä tai vaikkapa lastensuojelussa sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa.
Toisaalta me kaikki tiedämme, kuinka pitkään kuntalaiset ovat toivoneet Lempäälään omaa uimahallia. On myös selvää, että kunnan toiminta ja talous ovat monimutkainen kokonaisuus, eikä siksi voida aina lähteä siitä, että panostus johonkin toimintoon on pois jostain vielä tärkeämmästä.
Tällä hetkellä Lempäälän koululaisten uimahalliretket ympäristökuntien uimahalleihin maksavat kunnalle kuljetuksineen hieman alle 100 000 euroa vuodessa, ja uimahalleista on ylipäätään vaikeaa saada koululaisvuoroja. Tiedämme senkin, että ihmisten liian vähäinen liikunta aiheuttaa vuosittain kunnalle mittavat kustannukset esimerkiksi sairauspoissaolojen ja terveydenhuoltomenojen lisääntymisen kautta.
Uimahallihankkeen toteutuessa Lempäälän kunta tukisi ostopalvelusopimuksella kuntalaisten uimahallikäyntejä niin, että kunnan asukkaat saisivat lippunsa muita halvemmalla. Tämä toivottavasti kannustaisi kuntalaisia käyttämään uimahallikylpylän palveluita ja lisäämään siten liikkumistaan. Uimahallihanketta voitaisiinkin perustella niin, että se tukee kunnan strategiassa painotettua ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveystyötä.
Jos hanke toteutetaan, pidämme tärkeänä, että kunta tulee järjestämään uimahallissa säännöllisesti ilmaista tai ainakin erittäin edullista virkistys- ja kuntoutustoimintaa vanhuksille, vammaisille, pitkäaikaissairaille ja muille erityisryhmille. Vesiliikunta soveltuu erinomaisesti esimerkiksi monien nivel-, jänne- ja lihassairauksien hoito- ja kuntoutusmuodoksi. Uimahallin tulee luonnollisesti olla kaikilta osin esteetön ja saavutettava – esimerkiksi pyörätuolia käyttävän pitää päästä helposti altaaseen allashisseillä. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat toki itsestäänselvyys julkisia uimahallipalveluita rakennettaessa, mutta Lempäälän uimahalli voisi tässä suhteessa olla Suomen paras – edelläkävijä, kuten kuntastrategiaan on kirjattu.
Ilmaisia käyntejä voitaisiin tarjota myös sosiaalisin perustein, ja uimahalli voisi olla osaltaan myös tukemassa lasten ja nuorten harrastustakuun toteutumista. Näin uimahallin olemassaolo voisi parhaassa tapauksessa vaikuttaa ehkäisevästi jopa erityisryhmien ja nuorten syrjäytymiseen.
Näillä perusteilla suhtaudumme varovaisen positiivisesti uimahallihankkeeseen, kunhan hanke ja tarvittavat sopimukset suunnitellaan ja toteutetaan huolella, ja kylpyläyrittäjän ja rakennuttajan valinnassa ja operaattorin vuokran määrittelyssä käytetään perusteellista harkintaa. Hankkeen rakennustekniikan ja rakennusmateriaalien sekä uimahallin energiaratkaisujen pitää myös noudattaa hiilineutraaliuteen tähtäävän HINKU-ohjelman tavoitteita, joihin Lempäälän kunta on sitoutunut.