Arvoisa puheenjohtaja, valtutetut, viranhaltijat ja muut kuulijat,

Viime aikoina koulukiusaaminen on noussut otsikoihin järkyttävien tapausten vuoksi. Toivoisinkin, että Lempäälässä otettaisiin kiusaamisen ehkäisy yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi myös sivistyksen palvelualueen taloussunnitelmaan konkreettisine toimenpiteineen.

Taloussuunnitelmassa opetuspalveluiden kohdalla on tavoitteeksi asetettu terveyden edistäminen ja hyvinvointi. Tässä kohtaa on esitetty kannatettavia toiminnallisia tavoitteita, kuten kouluyhteisön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittäminen ja matalan kynnyksen palveluiden lisääminen. Tähän olisi mielestäni syytä nostaa myös kiusaamisen ehkäisy. Konkreettisia toimenpiteitä ja mittareita voisivat olla esimerkiksi välituntivalvojien, ohjaajien ja koulunkäyntiavustajien määrä, kohtuulliset ryhmäkoot, selkeät ohjeistukset sekä oppilaille että henkilökunnalle, keskutelutilaisuudet aiheesta jne. Yhteisöllisyyden ja kaverisuhteiden vahvistaminen olisi tähän liittyvä tärkeä tavoite, sillä yksinäinen oppilas on aina helppo kohde kiusaajille. Oma kokemukseni on, että koulujen iltapäiväharrastekerhot ovat toimiva keino yhteisöllisyyden ja kaverisuhteiden vahvistamiseen. Ne ovat lisäksi niitä kaivattuja, helposti saavutettavia matalan kynnyksen palveluita, jotka vastaavat myös harrastetakuulupaukseen.

Kiusaamisen ehkäisyn nostaminen taloussuunnitelmaan on tärkeää, koska asia vaatii konkreettisia toimia ja myös resurssointia. Kiusatuksi joutuminen aiheuttaa kolupoissaoloja ja voi myöhemmin johtaa vakaviinkin terveysongelmiin ja syrjäytymiseen ja jopa itsemurhiin. Sen lisäksi, että kiusaaminen aiheuttaa suurta kärsimystä lapselle ja nuorelle ja voi aiheuttaa elinikäisiä psyykkisiä ja joskus fyysisiäkin vammoja, se voi siis aiheuttaa pidemmän päälle myös rahanmenoa esimerkiksi terveydenhuollossa ja koulunkäynnin keskeytyksinä.

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!