Tulevat aluevaltuutetut päättävät asioista ja kohdentavat varoja tietämyksensä mutta ennen kaikkea arvojensa perusteella. Onko ehdokkaalle tärkeintä palveluiden laatu ja saavutettavuus vai se, että palvelut tuotetaan mahdollisimman edullisesti? Onko hän ajamassa vain oman lähipiirinsä tai viiteryhmänsä etua vai ajatteleeko hän koko Pirkanmaan aluetta ja kaikkia ihmisryhmiä – myös niitä kaikkein heikoimpia? Ovatko sosiaali- ja terveyspalvelut hänelle sydämenasia vai onko hän pakonomaisesti tai tavan vuoksi ehdolla kaikkiin mahdollisiin luottamustoimiin?
Hyvinvointialueen tehtäväkenttä on laaja, eikä vaalimainonnassa ja -keskusteluissa pystytä millään käymään läpi kaikkia merkittäviä asiakokonaisuuksia. Siksi kannattaa yrittää ottaa mahdollisimman hyvin selvää myös ehdokkaiden arvomaailmasta.
Vaalikoneista saa konkreettisiin asiakysymyksiin liittyvien kantojen lisäksi kohtalaisen hyvän kuvan myös ehdokkaiden arvoista. Kannattaa lukea etenkin ehdokkaiden perustelut vastauksilleen, sillä kysymykset ovat usein monitulkintaisia, eikä pelkkä ”samaa mieltä” tai ”eri mieltä” välttämättä anna oikeaa kuvaa ehdokkaan ajattelusta. Vaalikoneita on esimerkiksi YLE:llä, Aamulehdellä, Helsingin sanomilla, Ilta-Sanomilla, Iltalehdellä ja Tamperelaisella.
Itse olen ehdolla aluevaaleissa, koska haluan olla mukana parantamassa sote-palveluiden saavutettavuutta ja laatua ja korjaamassa niiden epäkohtia. Minulle on tärkeää, että alueuudistuksessa luodaan niin tiivis turvaverkko, että se kannattelee myös ja erityisesti kaikkein heikoimpia ja haavoittuvimpia: kaltoinkohdeltuja tai muuten erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria, vanhuksia ja vammaisia, pitkäaikaissairaita, mielenterveydeltään järkkyviä, syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia.
Turvaverkon tiivistämiseksi lastensuojelun sekä oppilas- ja opiskelijahuollon resurssit on nostettava riittävälle tasolle. Oppilashuollon henkilökunnalla on tärkeä rooli esimerkiksi kouluväkivallan ehkäisyssä ja varhaisen tuen antamisessa ennen kuin lapsen tai nuoren ongelmat ehtivät kasaantua.
Mielenterveyspuolelle tarvitsemme lisää nopeasti ja helposti saavutettavia matalan kynnyksen palveluita, kuten auttavia puhelimia ja ilman ajanvarausta toimivia vastaanottoja mutta myös riittävästi raskaamman palvelun hoitoyksiköitä pidempään ja vakavammin sairastaville. Varhaisen tuen ja matalan kynnyksen keskusteluavun järjestämisessä kuntien ja hyvinvointialueen kannattaa tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa.
Kaikille vanhuksille ja vammaisille on taattava henkilökohtaisten tarpeiden ja toiveiden mukainen asumismuoto ja laadukkaat hoivapalvelut. Terveyskeskussairaaloihin on saatava riittävä määrä vuodepaikkoja, jotta toipilaita tai jatkohoitopaikkaa odottavia ei tarvitse kotiuttaa liian huonokuntoisina. Omaishoitajia pitää tukea nykyistä enemmän heidän tärkeässä ja vaativassa työssään.
Yksityisiä asumis- ja hoivapalveluita kilpailutettaessa pitää vaatia laatua ja vaikuttavuutta pelkän alhaisen hinnan sijaan. Sekä yksityisten että julkisten toimijoiden tuottamien palveluiden laadun valvontaa on tehostettava esimerkiksi perustamalla valvontakoordinaattorin toimia hyvinvointialueelle.
Vaikeuksiin joutunut ihminen kaipaa kokonaisvaltaista apua. Siksi yhteistyön tulee olla tiivistä ja saumatonta niin sosiaali- ja terveystoimen välillä kuin hyvinvointialueen sekä kuntien ja järjestöjen välillä. Asiakasmaksut on pidettävä kohtuullisina, koska niiden korotukset iskevät kovimmin muutenkin heikommassa asemassa oleviin, eli paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitseviin.
Sote-palvelut ovat niin vahvasti ihmisten hyvinvointiin vaikuttavia palveluita, että niiden laadusta ja määrästä ei pidä etsiä lyhytnäköisiä säästöjä. Sen sijaan säästöjä saadaan esimerkiksi hyvällä johtamisella, yhdenmukaisilla tietojärjestelmillä, kehittämällä hankintaosaamista sekä panostamalla ennaltaehkäisyyn ja perustason palveluihin, jolloin tarve kalliimpiin erikoistason palveluihin vähenee.
Aluevaaleissa sekä äänestäjät että ehdokkaat ovat uuden edessä. Vielä ei tiedetä tarkkaan, mitä kaikkea aluevaltuuston tehtäviin tulee jatkossa kuulumaan ja millaisten päätösten eteen se joutuu. Ehdokkaan arvot ovat siis se tekijä, joiden perusteella voimme parhaiten ennustaa hänen tulevaa toimintaansa aluevaltuutettuna. Ota siis selvää ehdokkaiden arvomaailmasta ja valitse arvoisesti ehdokas!